Leermiddelen
Vanuit het Expertisepunt Burgerschap hebben we een overzicht gemaakt van verschillende leermiddelen om je op weg te helpen met lessen en activiteiten op het gebied van burgerschap.
Om je optimaal te helpen in je zoektocht naar de juiste leermiddelen maken we gebruik van zoekfilters. Op deze manier kan je nog sneller de gewenste lesmaterialen vinden die geschikt zijn voor jouw klas. De thema’s zijn gekoppeld aan de conceptkerndoelen.
Wil je als organisatie jouw aanbod plaatsen? Dat kan als je aanbod overeenkomt met de eisen van de burgerschapsopdracht. Bekijk welke eisen dit zijn en vul het formulier in. Meer informatie staat onderaan deze pagina, links in het blauwe deel.
Overzicht leermiddelen
Kan een bloemkool denken? Lessen in filosofie
In 'Kan een bloemkool denken?' legt docent filosofie en auteur Jan de Bas op heldere en structurele wijze uit hoe je aan de slag kan met filosoferen met kinderen (FMK). De Bas doet dit aan de hand van vijf hoofdthema's: zijn, denken, doen, taal en mens.
Demonstreren
Demonstreren lijkt een actueler onderwerp dan ooit. Waarom is het zo belangrijk dat we kunnen demonstreren? En hoe zit het eigenlijk met het precies met het recht op demonstreren, ook in Nederland? Amnesty International heeft samen met het Klokhuis een aflevering gemaakt over demonstreren. Bij deze aflevering zit een lespakket, die je samen met de aflevering (of los daarvan) kunt inzetten in de klas.
Recht om te Vluchten
Met dit lespakket krijgen leerlingen en studenten meer kennis over mensenrechten en vluchtelingen, en horen ze persoonlijke verhalen van mensen op de vlucht.
BRAVE
Aan de hand van verhalen van dappere jonge activisten leren leerlingen/studenten meer over verschillende mensenrechtenthema's. Het interactieve online lespakket is zo ingedeeld dat je als docent zelf kunt bepalen waar jouw focus op te liggen komt en hoeveel tijd je aan de lessen wilt besteden.
Wandeling Namenmonument
In dit programma, dat bestaat uit twee delen, krijgen de namen op het Namenmonument een gezicht. Deel 1 doe je zelfstandig op school, deel 2 bij het Namenmonument in Amsterdam.
Talkshow met de klas
Wat wordt er door ‘anderen’ over ‘ons’ gezegd? In de media, op school en over elkaar? Herkennen we onszelf in dit beeld? Of zit het anders? Dat is de kern van Talkshow met de klas, een laagdrempelig programma over beeldvorming.
Wereldreligies kwintet
Wereldreligies Kwintet: een kwartetspel rondom de vijf grote wereldreligies – Boeddhisme, Christendom, Hindoeïsme, Islam en Jodendom.